VALOKUVAUS, OSA 2: PERUSASETUKSET

2019-09-07T14:49:16+00:00 31.1.2017|2 Comments

| Kaupallinen yhteistyö: Rajala PRO Shop |

Nyt seuraa valokuvaussarjan toinen osa. Tänään pureudutaan paremmin kameran perusasetuksiin ja lähikuvaukseen.

Mielestäni on upeaa, jos ihmisen persoonallisuus ja tyyli huokuvat vahvasti valokuvista. Yleiskuvat ovat tietenkin hyödyllisiä, mutta itse inspiroidun aina kaikista eniten kauniista yksityiskohdista, erilaisista oivalluksista ja upeista asetelmista. Olen todella visuaalinen ihminen ja suorastaan häkellyn, jos näen jotakin kaunista. Kaunis sisustus, esine, asetelma, valokuva. Tai jos jonkin tuotteen materiaali on saatu ikuistettua kuvaan. Lähikuvat ovat mielestäni hyvä tehokeino personoida postaus, on aiheena sisustus tai mikä tahansa muu. Mutta toki yleiskuviakin tarvitaan, ne täydentävät toisiaan. Ilman toista kokonaisuus jää hieman latteaksi.

Koen ehdottomasti vahvuudekseni lähikuvat. En kauheasti pidä yleiskuvien otosta täällä juurikin sen pimeyden vuoksi. Ehkä pääsen yleiskuvien villiin maailmaan viimeistään omakotitalon lisäneliöissä, valoisuudessa ja paljon laajemmissa kuvakulmissa. Nyt on kuitenkin tyydyttävä tähän. 🙂

Olen itse käynyt yhdellä valokuvauskurssilla, josta suurin osa opeistani on. Olen ilmoittautunut nyt myös eräälle toiselle kurssille ja alan harjoittelemaan Lightroom-kuvankäsittelyohjelman käyttöä, käyn myös siihen kurssin. Koitan muutaman perusasian kertoa alkuun, jos siellä ruudun toisella puolella on kameransa kanssa pähkäileviä harrastelijoita.

VALOTUSAIKA

Olen saanut ohjesäännön, että 1/60 on pienin luku käsivarakuvaukseen, jota pystyy käyttämään ilman jalustaa tärähtämättä. Mitä pienempään lukuun mennään, sitä suuremmaksi valotusaika kasvaa ja näin ollen myöskin tärähtämisriski. Joskus olen kuvannut ilman jalustaa 1/20, ja jos pitää käden oikein vakaana, niin kuva saattaa jopa onnistua. Meillä tulee tuolla 1/60 luvulla todella pimeitä kuvia, joudun joskus käyttämään 1/4 tai pienempäänkin lukua. Silloin jalusta on ehdottoman tärkeä.

AUKKO

Mitä pienempi aukko (f-luku), sitä valovoimaisempi se on ja kennolle pääsee mahdollisimman paljon valoa. Tässä uudessa objektiivissa pienin f-luku on 2.8 ja suurin f 22. Pieni f-luku sopii parhaiten lähikuviin ja otankin ne aina tuolla pienimmällä f-luvulla. Isompi f-luku on aina terävämpi, mutta luonnollisesti myös hämärämpi.

1/15, f/2.8, iso arvo 800. Näissä kuvissa kamerassa on samat asetukset, mutta ensimmäisessä kuvassa on tarkennettu taustalla oleva kasvi, jolloin kuvan etuala ei tarkennu. Oikean puoleisessa kuvassa sen sijaan on kohdennettu tulppaanikimppuun, jolloin taustasta tulee sumea. Mielestäni on äärimmäisen mielenkiintoista kikkailla näin ja saada kuviin erilaisia ulottuvuuksia.

ISO ARVO

Mitä suurempi iso arvo sitä valovoimaisempi, mutta silloin kuviin tulee kohinaa (rakeisuutta). Minun kamerastani ISO arvoa pystyy säätämään 100 – 6400. Käytän useimmiten lukua 800, välillä käytän 1600 ja silloin jo huomaa, että kuvasta tulee rakeinen. ISO arvon voi säätää myös automaatille, jolloin kamera säätää sen automaattisesti.

Erilaisilla kuvanmupokkausohjelmilla rakeisuutta pystyy säätämään, mutta tästä en osaa sen paremmin sanoa, koska minulle ei ole siitä vielä kokemusta. Voi olla, että teen Lightroomista sitten jonkunlaisen postauksen, jahka olen sen käytön saanut jotenkin haltuuni. Tähän mennessä olen pitkälti käyttänyt ilmaista kuvanmuokkausohjelma Picasaa, joka on ihan älyttömän helppokäyttöinen. En muokkaa kuvia kovinkaan paljoa, lähinnä rajaan ja suoristan. Lisään kirkkautta tai korostan.

Tässä vielä muutama vinkkini lähikuvien ottoon:

Mieti, mitä kohdetta kuvassa haluat korostaa ja kohdista siihen. Kohde herää eloon ja erottuu parhaiten, kun tausta sumentuu. Tai jos haluat korostaa taustaa, niin tarkenna siihen ja näin ollen etualalla olevat asiat sumentuvat (ylhäällä esimerkki tulppaanikimpusta).

Ota kuva, tai rajaa se jälkityönä niin, että siitä puuttuu osa. Kuvaan tuodaan näin mielenkiintoa.

Kuvaa yksityiskohtia, kuten erilaisia materiaaleja (maljakon pinta, kukan terälehti, torkkupeiton pinta jne) Näillä saadaan luotua postaukseen tiettyä fiilistä, josta ainakin itse kovasti pidän. Silloin pääsee ns. paremmin sisälle itse sisustukseen ja  fiilikseen, jota halutaan luoda.

Jos haluat kuvata jonkin asetelman, niin asettele haluamasi tavarat hieman limittäin ja etäämmälle toisistaan, jolloin se näyttää kuvassa parhaimmalta. Liian lähekkäin olevat tavarat eivät korostu kuvissa toivotulla tavalla.

TÄSSÄ vielä Rajalan vinkkejä sisustus- ja kotivalokuvaukseen sopivista objektiiveista.

2 Comments

  1. Essi St. Black 31.1.2017 at 20:06 - Reply

    Hyvät perus ohjeet kuvaamiseen, hyvin avattu, ja kivat kuvat tekstissä! Tarkentaisin ehkä vielä tuota f-lukua ja sen merkitystä; mitä suurempi f-luku, sitä pienempi aukko jolloin valoa kennolle pääsee pienemmällä säteellä ja kuvaan tulee hyvä syvyysterävyys. Pieni luku taas tarkoittaa isoa aukkoa, jolloin valoa tulee monesta suunnasta ja syvyysterävyys huononee. Itsekin tykkään f-luvulla kikkailla ja vähän liiankin usein kuvaan jollain f4:llä 😀

    • jenni 31.1.2017 at 21:21 - Reply

      Kiitos Essi tarkennuksesta 🙂 Osasit kirjoittaa hyvin! Tuntuu että itse ymmärrän kutakuinkin nuo perusasiat, mutta en oikein osaa niitä selittää. Ehkä vielä joskus 😀

Leave A Comment