Talon ulkomaalaus 4-öljyn maalilla

2021-10-19T13:08:02+00:00 07.3.2021|2 Comments

| Kaupallinen yhteistyö: Virtasenmaalit.fi |

moderni hirsitalo

Palataan ajassa hieman taaksepäin, hetkeen, kun seinien suojaus homeentappajalla sekä ulkopintojen maalaus oli ajankohtainen ensimmäisen kerran.

Lopuksi kerron myös kokemuksia maalista, kun hirret ovat olleet maalattuina jo pidemmän aikaa.

hirsitalo
hirsitalon maalaus
hirsitalon maalaus

Virtasen homeentappaja

Käsittelimme seinät ennen maalausta Virtasen homeentappajalla. Ennen aineen levitystä seinät piti pyyhkiä puhtaaksi sekä suojata ikkunat.

Virtasen Homeentappaja on homepesuaine sekä desinfioiva pohjuste, jota käytetään käsitellyillä ja käsittelemättömillä puu- ja kiviainespinnoilla ulkona. Se ehkäisee tehokkaasti homeen syntymistä uusille maalatuille pinnoille.

Ainetta voidaan käyttää niin huoltopesuun, desinfiointiin kuin homepesuun. Aine on tiiviste ja se ohennetaan vedellä. Sekoitussuhde riippuu käyttötarkoituksesta. Desinfioinnin sekoitussuhde on 1:10. Aine levitetään seinään siveltimen avulla.

Ainetta käytettäessä ilman lämpötilan pitää olla yli +5°C ja ilman suhteellinen kosteus alle 80%. Puu on päällemaalattavissa noin 1-2 vuorokauden kuluessa.

Homeentappajan käyttö on siis mahdollista vasta kevään edetessä. Jos sinulla on projekti edessä tänä keväänä / kesänä kannattaa, lukea huolellisesti kaikki tarkentavat ohjeet tuotesivulta ennen käyttöä.

hirsitalon maalaus

Virtasen 4 öljyn maali

Maaliksi valikoitui suosittu, Aimo Virtasen kehittämä ekologinen 4 Öljyn Maali. Pellavaöljypohjainen maali sekä hengittää että suojelee puun ydintä. Luonnonöljy ei valu, jonka vuoksi maalaaminen on todella helppoa.

Meille oli alusta asti selvää, että talo maalataan mustaksi. Saatavilla on paljon muitakin sävyjä, yhteensä 60 eri sävyä. Värikarttaa pääset tutkailemaan tästä >> Värikartta.

Maalin kiiltoaste on puolihimmeä, jonka vuoksi pinta on kauniin mattainen. Puun syyt näkyvät myös kauniisti valmiista pinnasta.

Maalin riittoisuus: karkea pinta 4 – 6 m2 / 1 litra ja sileä pinta 5 – 8 m2 / 1 litra. Maalin levityksessä käytetään sivellintä.

Maalausohjeistus on hieman muuttunut siitä, kun me maalasimme talon. Tässä suoraan Virtasen sivuilta otettu ohjeistus:

UUDEN (alle 3 vuotta) HIRSITALON MAALAUS HENGITTÄVÄLLÄ 4 ÖLJYN MAALILLA

Homepesu

Jos hirressä on homepilkkuja tai sinistymistä, pese Virtasen Homeentappajalla. Jos pinnassa EI ole hometta tai sinistymiä, siirry kohtaan Pohjustus. Homepesussa Virtasen Homeentappajan ohennussuhde on 1 osa Homeentappajaa, 5 osaa vettä. Ohennettu Homeentappaja levitetään pestäville pinnoille (HUOM muista suojata kasvit ja pinnat, joille Homeentappajaa ei haluta joutuvan). Anna Homeentappajan vaikuttaa 12 tuntia, pese vedellä ja esim. juuriharjalla.

Pohjustus

Pohjustuskäsittely Virtasen Homeentappajalla, ohennussuhde 1 osa Homeentappajaa, 10 osaa vettä. Anna pinnan kuivua 24-48 tuntia ennen maalausta, puun kosteus pitää olla alle 18% kun maalataan.

Maalaus

Maalaa yhteen kertaan ohentamattomalla Virtasen 4 Öljyn Maalilla n. 8m2/litra. Maalaus tehdään uusiin hirsitaloihin vain yhteen kertaan, koska puu on tuoretta sisältäen vielä paljon pihkaa sekä uuteaineita. Jotta pihka ja uuteaineet pääsevät mahdollisimman hyvin maalin läpi, maalikerros jätetään mahdollisimman ohueksi. Uusintamaalaus tehdään 5-10 vuoden kuluttua. Huom! Tämä ohje koskee ainoastaan silloin kun maalataan uutta massiivi-, lamelli- tai pyöröhirttä sekä CLT-puurakenteita yms, joiden vahvuus on yli 80mm.

Tämä ohjeistus pätee tosiaan uuden hirsitalon käsittelyyn. Katso muut ohjeet Virtasen sivuilta.

Maalausvälineiden pesu onnistuu näppärästi pensselipesugeelillä, joka on biologisesti hajoava. Se soveltuu öljy-, alkydi-, ja vesiohenteisten maalien pesemiseen maalaustyövälineistä.

Ohessa paljon kuvia maalauksen eri vaiheista.

hirsitalon maalaus
hirsitalon maalaus
hirsitalon maalaus
hirsitalon maalaus
hirsitalon maalaus
hirsitalon maalaus
hirsitalon maalaus
hirsitalon maalaus
hirsitalon maalaus
hirsitalon maalaus
hirsitalon maalaus
hirsitalon maalaus
musta hirsitalo

Tässä kuva kokonaan maalausta talosta sekä valmiista listoituksista. Piha-alue, saunarakennus sekä terassi ovat vielä todella pahasti kesken. Päivittelen projektia taas myöhemmin saunarakennuksen ym tiimoilta. Pala palalta kohti valmiimpaa kotia. <3

virtasen maali

Kokemukset maalista

Maalasin lähes koko talon yksin, ja täytyy sanoa, että johan oli urakka. 😀 Maalia oli helppo levittää. Se oli paksua eikä juurikaan valunut. Maali levittyi hirren pintaan tasaisesti. Meillä on autotalli tehty hirsipaneelista ja verrattuna paksuun hirteen, paksu hirsipinta oli huokoisempi ja imi maalia enemmän. Se ehkä myös levittyi vielä hieman paremmin tähän pintaam.

Ainoan miinuksen antaisin maalille kuivumisajasta (3-5 vrk). Maali kestää todella kauan kuivua, joka on hieman huono puoli esimerkiksi listojen maalauksessa.

Seinustoille, joihin aurinko paistaa eniten, oksan kohdat ovat pihkoneet aika pahasti ja maali on lähtenyt niiltä paikoin. En tiedä onko tämä ainainen ongelma vai vaan uuden puun, joka tasoittuu iän myötä? Kuulisin tästä kokemuksia mielelläni. Nämä seinät saatetaan maalata jo tänä kesänä toiseen kertaan. Tosin suosituksena on uudelleen maalaus vasta 5-10 vuoden kuluttua, joten voi olla, että maalaammekin kaikki seinät toiseen kertaan vasta useamman vuoden päästä. Pohjoispuolen seinät ovat sen sijaan kuin uudet eivätkä toista maalikerrosta tarvisikaan.

Terkuin, Jenni

2 Comments

  1. Minni 5.4.2021 at 18:00 - Reply

    Moi! Meillä lamellihirsitalossa myös musta maali (eri maalivalmistaja) ja eteläseinää hiottu&maalattu jo pari kertaa (talo rakennettu 2014) ja taas on sama homma edessä. Oksankohdista pihka on irroittanut maalin ja sen myötä kosteus tietysti päässyt irroittamaan maalia muualtakin, paikoitellen maalipinta näyttää kuin 50v vanhalta. Maalivalmistaja sanoo mustan maalin ja pihkaisen puun olevan huono yhdistelmä (musta pinta kuumenee ja lisää pihkan valumista). Tänä keväänä hiotaan eteläseinä koneellisesti ja laitetaan kokonaan uusi maalipinta. Toiveissa on, että se siten pysyisi paremmin. Nyt talolla jo ikää yli 7v, joten toivon enimmän pihkan ja uuteaineiden jo poistuneen hirrestä…

    • jenni 28.4.2021 at 07:10 - Reply

      Kiitos kun kirjoitit kokemuksestasi! Onpa kyllä todella harmillinen juttu. Kovin vähän tästä on mitään tietoa missään.. Ja kuinka paljon nykyään tehdään mustia puutaloja. En tiedä valitsisinko enää täysin mustaa, jos olisin tämän tiennyt.. Olisi todella kiva, jos tulisit kertomaan tämän koneellisen hionnan jälkeen, miten maalipinta on pysynyt? 🙂

Leave A Comment