Piha- ja terassisuunnitelmia

2021-06-14T16:59:04+00:00 14.6.2020|3 Comments
musta hirsitalo

Me pääsimme vihdoin terassin teon kimppuun! Perustuksien teossa vierähtää paljon aikaa, joten nyt onkin hyvä aika tarkastella, mitä suunnitelmia olen tehnyt pihan ja terassin osalle. Olen piirtänyt karkeita 3D-kuvia, joiden avulla on helpompi hahmottaa kokonaisuutta.

pihasuunnitelma
pihasuunnitelma
pihasuunnitelma

Terassista tulee iso, koko pitkän sivun levyinen, joka jatkuu kulman taakse, saunan ovelle asti. Lisäksi tulevan saunarakennuksen edustalle tulee terassia. Keittiön edustalle tulee katettu terassi, johon sijoitetaan ruokapöytä. Tämä osa terassista tullaan aidoittamaan rimalla. Leveät portaat vievät nurmikolle, jonka toiselle puolen tulee harkoista valmistettu istutusallas. Haluaisin siihen jotakin korkeaa, mutta kepeää, kenties rungollista tuijaa tai jonkin koristepuun. Olen armottomant huono näissä asioissa, joten vaatii perehtymistä ja ammattilaisen apua, mikä olisi hyvä juuri tähän kohtaan. Tähän porottaa aurinko koko päivän, joka tarvii varmasti ottaa huomioon.

pihasuunnitelma

Saunarakennuksen ja päärakennuksen väliin jäävä osuus lasitetaan joskus ja sinne tulee oleskelualue sohvaryhmällä. Sijoitin sohvaryhmän kuviin nyt keskelle terassia. Haaveissa olisi sijoittaa sinne myös jonkin sortin kesäkeittiö tai ulkotakka. Ei lopu ainakaan haaveet ja visiot, joita tässä vuosien varrella toteuttaa. 😀

pihasuunnitelma

Saunarakennuksen edustalle tulee ensi vuonna uima-allas. Teemme sen itse harkoista, jotka pinnoitetaan. Asensimme jo raksa-aikana kookkaan putken altaan lämmitystä varten. Haaveissa on myös ulkoporeallas saunarakennuksen terassille, josta on parhaat näkymät järvelle päin. Ja kyllä, saunarakennukseen tulee ikkunoita ja ovi, en vaan jaksanut niitä nyt kuviin piirtää. 😀

Terassin materiaaliksi valikoitui kestopuu. Alun perin haaveilimme huoltovapaasta kivipuusta, mutta kustannukset olisivat nousseet aivan liian suureksi. Terassin reunoille tulee upotettavat ledit, jotka valaisevat kauniisti terassia iltojen hämärtyessä.

pihasuunnitelma
pihasuunnitelma

Keskellä pihaa on puualue, jonka ympärille sijoitetaan tontilta löytyviä kookkaita kiviä. Haluaisin myös ympäröidä alueen kuntalla. Muutoin tämä osa pihasta laitetaan nurmikolle. Tontti on iso, joten haluaisin jättää paljon myös mahdollisimman luonnonmukaiseksi ja helppohoitoiseksi. Pihapiiriin tulee myös nuotiopaikka. Haluaisin kiviaskelmat, jotka johtavat nuotiopaikalle.

Kuvista ei käy ilmi, mutta ajattelin sivupihalle marjapensaista ja hedelmäpuita. Lisäksi sinne tulee jossakin kohtaa myös puuliiteri. Myös kuisti on alkutekijöissään, siellä pitää paneloida kuistin sisäkatto, valaa portaat, laatoittaa ne sekä kuistin lattia. Tehdään myös rimoitusta yhdelle seinustalle, joka tuo kivan yksityiskohdan kuistille. Päivittelen näistä toki paremmin myöhemmin, kun päästään työn touhuun kuistin suunnilla, varmaankin syksyllä. Terassista koitan päivitellä myös jossakin kohtaa, kun hommat etenee.

tyyli

Olen totaalisen hullaantunut Artwoodin ihanista ulkokuvista ja klassisista kalusteista, joista haen inspiraatiota myös meidän terassin kalustukseen.

Kuvat: Artwood.se

veke

Yllä olevan kollaasin kalusteet ovat kotiutumassa meille. Kaikki kuvan tuotteet Veke.fi. Lisäksi saunan puoleiselle terassille tilasin kaksi EcoFurnin Ekotuolia sävyssä lehtikuusi. Nuotiopaikalle on tarkoitus sijoittaa samoja tuoleja.

Miltä suunnitelmat näyttävät? 🙂 Pieni ikuisuus menee, että saadaan kaikki tehtyä, mutta onhan ainakin suunnitelmat valmiina tulevallekin tai tulevillekin vuosille, hyvin suunniteltuhan on huoliksi tehty. 😉 Ihanaa hellettä ollut monta päivää ja ensi viikolla jatkuu, kelpaa tehdä terassia! Nautitaan tästä. <3

Terkuin, Jenni

3 Comments

 1. Essi 15.6.2020 at 06:02 - Reply

  Itse varmaan jatkaisin leveitä portaita koko matkan ja kulman yli, että välttyisi kaiteelta ja koska haluaisin istuskeluportaat missä fiilistellä eri kohdissa kahvimukin kanssa. Kulma olisi siihen otollista näin kuvista katsoen. Istutusaltaassa on riskinä, että joutuu kuitenkin kaiteen lisäämään. Niin meille kävi tarkastuksessa.

  Juuri nyt, kun meillä kukkii naapurin hassusti vuosikymmeniä sitten istuttama ruusuorapihlaja-aidanne (normaalisti sen pitäisi olla yksivartinen koristepuu) sanoisin, että se näyttäisi aika upealle teidänkin tummaa julkisivua vasten. Ruusuorapihlaja kukkii kumminkin paljon pidempään ja täyteläisemmin kuin vaikka koristekirsikat, joiden kunnollista kukkaloistoa joudumme odottamaan vielä vuosia kun puutarhatyöt tehtiin vasta viime kesänä.

 2. Essi 15.6.2020 at 06:19 - Reply

  … Niin ja mietin myös altaan huoltotöiden helppoutta kun se on noin terassin reunalla. Pohjaimureihin toki saa pitkiäkin varsia, mutta miellyttävämpää ja vähemmän fyysistä voimaa vaativaa viikoittainen imurointi olisi jos sen pääsisi tekemään hallitummin vain lähietäisyydeltä. Kannattaa käydä jossain kokeilemassa miltä imurointi tuntuu.

  Sama pätee muuten altaiden peittomekanismeihin, kaikkien niiden käytettävyys ei ole ihan priimaa. Itselle sopivan löytää parhaiten kokeilemalla miten mekanismi toimii. Esimerkiksi se näkökulma, että riittääkö kaikkien voimat altaan sulkemiseen ja avaamiseen, onko talvisäilytyskansi sama kuin millä suojataan vettä kun allas on käytössä ja niin edelleen.

  • jenni 14.7.2020 at 12:42 - Reply

   Kiitos huomioistasi. 🙂 Halutaan ehdottomasti kaide tuohon ruokailutilan osuuteen. Täytyy toivoa, ettei kaidetta joudu tekemään istutusaltaan eteen. Allasasioihin perehdytään toki paremmin, kun sen aika on, toivottavasti ensi vuonna.

Leave A Comment