Onnistunut valaistus – miten?

2021-06-14T16:40:53+00:00 05.10.2020|0 Comments

| Postauksessa näkyvästä Soihtu lattiavalaisimesta tehty kaupallinen yhteistyö Lundia.fi kanssa. |

aula

Yksinkertainen vastaus yllä olevaan kysymykseen; palkkaa valaistussuunnittelija. Avataan asiaa kuitenkin hieman tarkemmin.

Olen itse opiskellut sisustusalaa ja ohessa hieman myös valaistussuunnittelua. Olen siinä kuitenkin niin keltanokka, että koimme viisaaksi tukeutua ammattilaisen apuun. Valaistuksella on nimittäin äärimmäisen suuri merkitys tilan tunnelmaan ja värisävyihin. Halusimme, että valaistuksen teho on varmasti riittävä joka tilassa ja että ne on suunniteltu juuri oikeisiin kohtiin.

valaistus
valaistus
valaistus
ruokailutila
lasiseinä
olohuone

Valon värisävyksi valitsimme 4000K. Se on lähellä päivänvaloa, eli melko puhdas valkoinen, ei kellertävä. Monet pidättäytyvät edelleen 3000K värisävyssä ja mekin kuulimme sieltä täältä, että kannattaako valita noin kirkasta, eikö lämmin olisi parempi. Onneksi kuitenkin pysyttiin kannassamme ja omissa mieltymyksissämme, sillä tämä on juuri täydellinen! En itse pidä lämpimästä valosta, vaan mahdollsimman puhtaasta ja luonnovaloa vastaavasta sävystä, joka toistaa sisustuksessa olevat värisävyt parhaalla mahdollisella tavalla.

Meidän kaikki ledvalot ovat himmennettäviä. Suosittelen kaikille tätä toimintoa, jotta valon määrää pystyy säätelemään. Kirkkaampi valo toimii pimeään vuodenaikaan tai vaikka siivotessa, himmeämpi valaistus on kiva iltaisin.

makuuhuone
vaatehuone

Kannattaa myös panostaa erilaisiin valonlähteisiin perusvalaistuksen lisäksi. Lednauhat ovat nykyään todella suosittuja ja niiden avulla saa tuotua miellyttävää tunnelmaa. Meillä on lednauhoja keittiön ja kodinhoitohuoneen yläkaappien alla sekä katon rajassa kylpyhuoneessa sekä aulassa.

Saunassa meillä on 3000K kuituvalot, sillä saunaan pehmeämpi valaistus sopii paremmin. Saunan lauteiden alle on tarkoitus vielä laittaa epäsuoraa valoa.

Myös seinävalaisimet tuovat oman lisänsä ja ovat sisustuksellisia. Meillä onkin usein työhuoneen oven vieressä olevat seinävalaisimet päällä iltaisin, sillä ne tuovat iltahämärään juuri sopivaa tunnelmaa.

Epäsuoraa valoa meiltä löytyy vaatehuoneen katosta. Kotelon teko oli toki hieman työlästä, mutta vaivan väärti; valo on todella pehmeää ja miellyttävää. Tämänkaltaisia ratkaisuja olisi voinut laittaa enemmänkin.

kylpyhuone
kylpyhuone
wc
kodinhoitohuone

Lisäksi wc-tiloihin, arkieteiseen ja varastoon syttyy kattovalaisimet automaattisesti.

olohuone
olohuone

Irtovalaisimet näyttelevät myös suurta roolia kokonaisuudessa. Meillä valoa tulee kyllä riittävästi kiinteiden valaisimien myötä, mutta riippuvat valaisimet sekä lattia- ja pöytävalaisimet viimeistelevät sisustuksen ja ovat mainioita valonlähteitä esimerkiksi ilta-aikaan.

Lundian Soihtu lattiavalaisin on meidän kodin uusin valaisintulokas ja on äärimmäisen kaunis myös ollessaan pois päältä. Varjostin on kallellaan tuoden veikeän ilmeen tälle palkintojakin saaneelle valaisimelle. Se on käsityönä Suomessa valmistettu.


Koostin vielä loppuun pienen muistilistan asioista, joita kannattaa ottaa huomioon valaistuksen suunnittelussa.

muistilista valaistuksen suunnitteluun x 5

  • Värisävy: mieti mikä on oma mieltymyksesi.Ota myös huomioon kotisi värimaailma.
  • Monipuolisuus; suoraa, epäsuoraa, kiinteitä sekä irtovalaisimia.
  • Sijoittelu.
  • Himmennettävyys.
  • Automatiikka.

Terkuin, Jenni

Leave A Comment