Trendikatsaus: Keittiötrendit 2020

2021-07-24T10:43:00+00:00 04.2.2020|0 Comments
keititö

Trendit puhuttavat aina erityisen paljon vuoden vaihteessa ja niitä mielelläni myös itse seuraan. Haastattelin keittiösuunnittelija Helena Taljaa Esan Levykalusteelta tämän vuoden keittiötrendeistä.


TRENDIT TOP 10:

  • TOIMINNALLISUUS
  • HELPPOHOITOISUUS
  • MUSTAN VÄRIN KÄYTTÖ
  • PEHMEÄT SÄVYT, KUTEN HIEKKA
  • PUUPINNAT
  • MATTAPINNAT
  • YKSITYISKOHTIIN PANOSTAMINEN
  • VETIMETTÖMYYS
  • SAAREKE
  • YKSILÖLLISYYS

ruoka

toiminnallisuus


– Edelleen vallitsevana trendinä on toimivuus ja toiminnallisuus. Keittiöstä halutaan toimiva ja sellainen, että siellä on helppo työskennellä. Laitteiden on oltava oikeilla korkeuksilla sekä enemmän käytettävät asiat käden ulottuvilla.

Kulku ja keittiössä tapahtuvat asiat mietitään todella tarkkaan. Kaikille tavaroille halutaan löytyvän paikka, jotta siisteydestä on helppo pitää huolta. Kierrätykseen ja jätepisteiden sijoitteluun panostetaan. Ne halutaan sijoittaa muualle kuin allaskaapin alle, jotta ei tarvitse kumarella, näin ollen täydet astiat on helppo tyhjentää ja siivota.

keittiö

ulkonäkö

Toiminnallisuuden lisäksi keittiön ulkonäkö ja sisustus näyttelevät suurta roolia. Keittiö on nykyään usein yhteydessä ruokailu- ja oleskelutilaan, jollon tämä korostuu entisestään.

– Ulkonäkötrendit noudattelevat paljon asunnon muuta värimaailmaa ja tyyliä. Edelleen musta, ainakin lisävärinä on haluttu. Vähäinenkin mustan värin käyttö antaa tilaan särmää ja ryhtiä. Sitä yhdistellään valkoiseen ja murrettuihin vaaleisiin pintoihin sekä pehmennetään erilaisilla puupinnoilla.

– Puu materiaalina on selvästi nouseva trendi ja nimenomaan luonnollisen värisenä. Sitä käytetään hyvinkin moderneissa kokonaisuuksissa tuomaan kodikkuutta ja lämpöä. Luonnolliset puunsävyt koetaan myös hyvin klassisina ja aikaa kestävinä valintoina. Uutuutena ovat tumman ruskean sävyiset puun sävyt. Vaalean harmaat ja hiekan sävyt ovat myös erittäin haluttuja ja niihin lisätään puupintoja tuomaan pehmeyttä.

– Puupinnat ovat usein mattaisia ja nyt onkin tarjolla myös viiluoviin mattalakkauksia. Pöytälaminaattien pinnat ovat hyvinkin mattoja, lähes harjattujen oloisia. Niistä on pois muovinen kiilto, näin ollen ne ovat myös helppohoitoisempia, joka on tärkeä kriteeri keittiön materiaalien valinnassa. Eri kiiltoasteita käytetään korostamaan jotakin aluetta.

keittiö

yksityiskohdat

– Yksityiskohtiin halutaan panostaa. Esimerkiksi hana keittiössä saattaa olla hyvinkin näyttävä messinkinen ja toimii tilassa kuin koru. Myös musta allas on suosittu ja näytävä yksityiskohta.

– Vetimettömyys on myös edelleen haluttua, mutta siinäkin mennään käytännöllisyys edellä. Alakaapeissa saattaa olla vetimet, mutta yläkaapit toteutetaan vetimettömänä esimerkiksi niin, että ovet ovat korkeampia kuin runko, ja näin ollen avautuvat oven reunasta. Vetimiin on tullut paljon lisää vaihtoehtoja esim. puisia ja erilaisia metallipintoja. Myös nupit kahvojen sijaan ovat yleistyneet.

keittiö

saareke

– Saareke on edelleen usein tilan sydän. Jos siihen sijoitetaan liesi, erityishuomiota kiinnitetään liesituulettimeen; se halutaan toteuttaa niin, että se olisi mahdollisimman huomaamaton, mutta samalla kuitenkin mahdollisimman tehokas, jotta ruoan käryt eivät leviäisi avoimiin tiloihin. Tarjolla onkin nykyään useita vaihtoehtoja, joissa ilma ohjautuu tasosta alaspäin. Saarekkeen päälle saa halutessaan roikkuvat valaisimet tuomaan tunnelmaa ja antamaan kohdennettua valoa kokkausta varten. Saareke toimii tilanjakajana, mutta nykyään siihen ei juurikaan tehdä korotuksia, vaan tasopinta on samalla korkeudella, kuin muuallakin keittiössä.

– Yksilöllisyys ja omannäköinen tyyli keittiössä on trendikästä.

Kuinka paljon trendit vaikuttavat sinun sisustus- ja materiaalivalintoihin? Haluaisitko lukea myös muista tämän hetken trendeistä?


Terkuin, Jenni

Leave A Comment