Käytännöllinen koti – top 5

2021-10-19T15:57:38+00:00 22.4.2021|2 Comments
olohuone

Olen todella käytännönläheinen ihminen ja toiminnallisuus kodissa on ensiarvoisen tärkeää. Itse arvostan sitä, että arki on mahdollisimman vaivatonta ja että asiat sujuvat mutkattomasti. Toiminnallinen koti vaatii tai ehkä paremminkin ansaitsee mielestäni oman postauksensa.

Mitä kodin toimivuus sinulle merkitsee?


Ohessa meidän kodin top 5 lista asioista, jotka helpottavat arkea ja tekevät siitä toimivaa.

jennin top 5:

 • arkieteinen
 • iso keittiö
 • walk in closet
 • seinäkiinnitteiset hanat ja malja-altaat
 • työhuoneen lasiseinä

Arjen pyörteissä kodin toimivuus korostuu; miten koirien pesu onnistuu, onko kauppakassit näppärä kuljettaa keittiöön, onko riittävästi säilytystilaa… Täytyy sanoa, että koti on ollut toiminnallisesti äärimmäisen käytännöllinen. Koitin miettiä pidempään, olenko joutunut tuskastelemaan jonkun asian kanssa, mutta en keksinyt. Ehkä kuivauskaapin puutetta, joka on vielä kaupassa. 😉 Avaan top-listaustani alle.


arkieteinen

eteinen
pääeteinen
pääeteinen
pääeteinen
arkieteinen
arkieteinen
kodinhoitohuone
kodinhoitohuone

Erityisen tyytyväinen olen pää- ja arkieteiseen. Arkieteiseen kertyy usein postipaketteja, kierrätykseen meneviä pulloja ja pahveja sun muuta. Ah se tunne kun voi sulkea oven ja pääeteinen on siisti ja viimeistelty. Siihen ei juuri koskaan kerry tavaraa, sillä ne voi sijoittaa arkieteiseen. Arkieteisessä on iso kori, johon kerän aikakausilehdet. Keittiön puolella on kierrätyspiste pahville, lasille, metallille, muoville sekä bio- ja sekajätteelle.

Arkieteisestä löytyy luonnollisesti ulkotakkien, asusteiden ja kenkien säilytys. Kun kalustus on avoin ilman ovia, sen käyttö on todella helppoa.

Arkieteisestä löytyy myös Nipsun ja Maxin pesupiste. Ilman sitä ei voisi kyllä enää elää. Arjen pelastaja. Aamen. Pesupisteen yläpuolelle on sijoitettu tammesta valmistettu teline, johon saa pyyhkeet kuivumaan käytön jälkeen.

Arkieteisen vieressä on myös kodinhoitohuone, joka toimii tässä yhteydessä paremmin kuin hyvin. Alkuun jännitin ikkunattomuutta, mutta en ole sitä kyllä kertaakaan kaivannut. Se on itse asiassa jopa parempi näin, jotta luonnonvalo ei paljasta pyykeistä tulevaa pölyn määrää, heh. 

Kaappeja on ilo käyttää, kun avatesssaan niistä paljastuu kauniit puulaatikot. Neuvonkin panostamaan kauniisiin säilytyslaatikoihin, jotka tekevät järjestämisestä ja säilytyksestä mukavaa ja arjesta kauniimpaa.


keittiö

keittiö
keittiö
astiat

Isosta keittiöstä haaveilin pitkään ja on ihanaa, että on riittävästi säilytystilaa sekä myös runsaasti tilaa ruoan laittoon. On siellä parhaimmillaan tainnut hääriä neljäkin kokkia samaan aikaan ja hyvin on mahtunut.

Eteisestä on myös lyhyehkö matka keittiöön, joten kauppakasseja ei tarvi kuljettaa pitkää matkaa. Välillä kauhistelen niitä ratkaisuja, joissa keittiö on eri kerroksessa eteisen kanssa. Meillä on aina j ä r j e t ö n määrä ruokakasseja (usein kuusi kestokassillista), joten olisi aika tuskallista raahata niitä pitkä matka, viikottain. Myös kierrätyksen hallinnointi on helpompaa, kun tilat ovat lähellä toisiaan. Nämä asiat ovat mm. niitä, jotka tekevät omasta arjestani sujuvampaa.

keittiö
keittiön säilytys
keittiön säilytys

Kuten jo yllä mainitsin, säilytystlan riittävyyttä ei voi tarpeeksi korostaa! Meillä on juuri tarpeeksi säilytystilaa niin keittiössä kuin muissakin tiloissa.

Eniten pidän keittiössä korkeasta kaapista, jossa on vetolaatikot sekä aamiaiskaapista. Kaapit pitävät sisällään niin kuivamuonaa, mausteita kuin pienkodinkoneita.

Olen esitellyt meidän keittiötä paremmin, pääset lukemaan siitä täältä >> Keittiön säilytysratkaisut sekä Toivepostaus: Meidän keittiö.


walk in closet

walk in closet

Walk in closet päätyi listalle samasta syystä kuin keittiö, runsas säilytystila. Harvoin vaatehuoneeseen kertyy kaaosta, sillä vaatteille on riittävästi tilaa ja kaikille on omat paikkansa. Vaatehuoneesta pääset lukemaan tarkemmin täältä >> Vaatehuoneen säilytysratkaisut.


seinäkiinnitteiset hanat ja malja-altaat

kylpyhuone
kylpyhuone
wc

Seinäkiinnitteiset hanat ja malja-altaat ovat helppo pitää puhtaana! Rakennusaikana asuimme vuokra-asunnossa ja tuntui, että siellä oli aina taso täynnä hammastahnaa (syytän miestäni). Täällä mies pesee välillä hampaita peilin kautta, mutta pääosin tasot pysyvät todella siisteinä eikä roiskeita synny. Eli oman kokemukseni pohjalta sanon, että malja-allas on käytännöllisempi kuin upotettu pesuallas. Seinäkiinnitteisessä hanassa on vähemmän puhdistettavaa pintaa ja on varsin toimiva kombo malja-altaan kanssa.

Tähän voisi bonuksena huudella vielä seinäkiinnitteisestä wc-pytystä. Niiden plussana ehdottomasti viimeistellympi ulkonäkö sekä puhtaana pidon helppous.


työhuoneen lasiseinä

pääovi
julistekollaasi
rottinkisenkki

Lasiseinä ei suoranaisesti liity toiminnallisuuteen, mutta sillä on muutoin todella suuri merkitys moneen asiaan.

Ensinnäkin, pidän siitä, että meille tultaessa kuljetaan työhuoneen ikkunan ohi ja sitä kautta näkee lasiovien kautta olohuoneeseen – jopa järvelle asti. Pidän läpi talon näkymistä, jotka lisäävät avaruutta, mielenkiintoa sekä tilan tuntua. Iso lasiseinäke myös avartaa pientä työhuonetta (7m2). Ilme ja fiilis olisi täysin toisenlainen, niin työhuoneen kuin olkkarin suunnalta katsottuna, jos tilalla olisi normaali umpiovi.

Valon ja tilan tunnun maksimointi on tärkeää tilassa kuin tilassa, joten niitä kannatttaa huomioida kotia suunniteltaessa.

Haluaisitko lukea vielä lisää kodin toiminnallisuudesta tai kenties kaappien järjestelystä?


Terkuin, Jenni

2 Comments

 1. Karoliina 7.5.2021 at 13:41 - Reply

  Onko tauluseinän tumma puu seinäpaneelia vai samaa hirttä kuin ulkoseinät?

  • jenni 24.5.2021 at 05:14 - Reply

   Se on hirsipaneelia. 🙂 Saman levyistä kuin ulkoseinät. Monilla muillakin seinillä on meillä käytetty hirsipaneelia. 🙂

Leave A Comment