Hirsiseinät kuultovalkoiseksi

2021-10-19T15:53:58+00:00 03.8.2020|0 Comments

| Kaupallinen yhteistyö Suomenluonnonmaalit.fi |

hirsitalo

Blogi on viettänyt kesälomaa kanssani, mutta täällä ollaan taas! Toivottavasti teidän kesä on sujunut mukavasti. 🙂 Meillä meni kesäloma pitkälti terassiprojektin parissa. Onneksi kesä piti sisällään kaikkea muutakin, kuten siskoni upeat ja ikimuistoiset häät viime viikonloppuna, hetkiä ystävien kanssa, päivätorkkuja aurinkotuolissa, paljon jäätelöä ja muita kesän herkkuja. Ja vielä on koko elokuu edessä, joten nautitaanhan loppukesästä ja sen hämärtyvistä illoista. <3

Tällä kertaa pureudutaan tarkemmin hirsiseinien käsittelyyn. Halusin jättää osan seinistä puun sävyiseksi, mutta rauhallisemman värimaailman aikaansaamiseksi käsittelin suurimman osan seinistä Suomen luonnonmaalien tuotteilla, Hento hirsivahalla sekä Auro kuultomaalilla.

Suomen luonnonmaalit tarjoavat laajan kattauksen ekomaaleja ja oheistarvikkeita. Maalit ovat ympäristöystävällisiä, laadukkaita ja mahdollisimman luonnonmukaisia. Aineet ovat hengittäviä valmiilla puupinnoilla.


hento hirsivaha

hirsitalo
hirsitalo
hirsitalo
hirsitalo
hirsitalo
hirsitalo
hirsitalo

Kaikki yllä olevien kuvien seinät on käsitelty Hento hirsivahalla, sävyllä kv 01. Eri kuultovalkoisen sävyasteita on yhteensä viisi. Hirsivaha on hengittävä ja läpikuultava, karnaubavaha-pohjainen puuvaha, joka luo kauniin ja luonnollisen suojaavan pinnan hirrelle. Hirsivaha on todella ohutta, hieman maitomaista. Ison siveltimen avulla maalia on kohtalaisen miellyttävä levittää, joskin nopeus on valttia, sillä vaha kuivuu aika nopeasti.


auro kuultomaali

hirsikoti
auro kuultomaali hirsiseinälle
auro kuultomaali hirsiseinälle
auro kuultomaali hirsiseinälle

Kaikki yllä olevinen kuvien seinät on käsitelty Auro kuultomaalilla, sävy 90. Maali on hengittävä luonnonöljyistä valmistettu silkinhimmeä öljypohjainen kuultomaali, joka on tarkoitettu sisäkäyttöön käsittelemättömille puupinnoille. Se soveltuu niin seinä-, katto- kuin kalustepinnoille.

Auro on huomattavasti paksumpaa ja peittävämpää kuin Hento hirsivaha. Ohensin maalia hieman, jotta sitä oli helpompi työstää. Alkuun käsitelty pinta näyttää peittävämmältä mutta se haalenee kuivuessaan. Eli ole kärsivällinen. Tärkeää toki on, että maalia levittää tasaisesti ja ohuen kerroksen. Käsittelin Auro kuultomaalilla seinät kahteen kertaan ja käytin hieman eri menetelmiä, koska en meinannut löytää sopivaa. Siveltimestä jäi hieman raitoja, kankaalla levitettäessä maalia jäi turhan vähän pintaan, joten tähän koin parhaaksi ohutnukkaisen telan. Käsittelin ensi hirren välit siveltimellä ja heti perään telalla Tässäkin pitää olla nopea, jotta rajoja ei synny.


tremax

tremax-käsittely hirsiseinälle
tremax-käsittely hirsiseinälle

Kaikki seinät käsiteltiin Tremaxilla eli puun valkaisuaineella ennen muita käsittelyjä. Joihinkin seiniin en tehnyt muuta käsittelyä kuin tremaxoinnin. Tremaxoituja seiniä löytyy työhuoneesta, kodinhoitohuoneesta sekä arkieteisestä.


Hirsiseinien käsittey oli yksi haastavin työvaihe täällä. Kokosin alle muutaman vinkin, jotka voivat auttaa kanssamaalareita.

jennin maalausvinkit:

  • Tee alkuun testimaalauksia pienille paneelin paloille tai piiloon jäävälle hirsiseinälle, jotta näet rinnakkain eri sävyt.
  • Kokeile eri työskentelytapoja- ja välineitä ja löydä itsellesi paras vaihtoehto.
  • Jos käytät sivellintä, panosta laadukkaaseen ja riittävään isoon siveltimeen.
  • Jos käsittelet korkella olevia tiloja, ota avuksesi kaveri, joka voi tarvittaessa liikuttaa maalaustelinettä. Näin ollen saat mahdollisimman yhtenäisen maalipinnan.
  • Ole kärsivällinen ja huolellinen seinien käsittelyn kanssa, jotta lopputuloksesta tulee mahdollisimman tasainen.

Terkuin, Jenni

Leave A Comment